Hete pepers

Voorweken: 12 uur
Binnen zaaien: januari - maart
Buiten zaaien: vanaf mei (geld voor Capsicum Annuum)
Kiemtijd: 10 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 25 - 30 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - max. ½ cm diep
Verplanten: pas als de zaailing 2 paar echte bladeren heeft
Plantafstand: 60 cm
Standplaats: kas - serre
Dagen tot oogst:  90 – 120

Men kan in principe in januari al beginnen met voorzaaien. Sommige fanatiekelingen beginnen al ruim daarvoor al met zaaien. Zaai in trays of potjes die men vult met vochtige potgrond. Dek de trays of de potjes af met een deksel of huishoudfolie. Oppervlakkig zaaien en dek ze af met een dun laagje zaaigrond. Maak het zaaisel vochtig met bijvoorbeeld een plantenspuit. Zorg ervoor dat het vochtig is maar niet te nat.

Zorg ervoor dat tijdens het ontkiemen en groeien de grond vochtig is maar niet doorweekt. Dit om te voorkomen dat de zaden gaan schimmelen. Probeer ook om de temperatuur zo constant mogelijk te houden en let er op dat de temperatuur gedurende de nacht niet daalt. Het is aan te raden om de peperzaden ongeveer 12 uur voor te weken in lauwwarm water. Dit om er voor te zorgen dat de zaden zachter worden waardoor ze makkelijker kunnen ontkiemen.

Zodra de zaailingen opkomen kan men het huishoudfolie of de deksel van de trays of potjes halen. Enkele weken na het ontkiemen kan men de plantjes verpotten. Zet de zaailingen in diepe potjes zodat de wortel ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Wees erg voorzichtig met de wortel. Deze zijn namelijk erg kwetsbaar. Vervolgens zet men de zaailingen op een zonnige en beschutte plaats. Men kan dit het beste doen in een kas of serre.

Vanaf half mei, na ijsheiligen, kan men ook buiten zaaien. Zorg er voor dat er geen kans meer is op nachtvorst. Men kan het beste zaaien op een zeer zonnige, beschutte plaats in goed waterdoorlatende grond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, uitdunnen op 60 cm afstand. 

Om er voor te zorgen dat kruisbestuiving kan plaatsvinden, is het raadzaam om de verschillende soorten apart te zetten.

Sorteer op
© 2012 - 2024 Zaden en Zo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel