Naakt- en huisjesslakken

Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden;

~barriéres maken van bv. aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok. Maar ook kun je schelpen gruis of gebakken eierschalen gebruiken. deze zijn scherp en de slak ontwijkt dit liever. 

~vallen maken: slakken zijn gek op bier! Hieronder een voorbeeld van hoe je een val kan maken met bier. heel handig.

~prooidieren je tuin in lokken door bv. een kleine vijver aan te leggen. dit lokt kikkers en andere prooidieren die de slakken eten.

~afdekken met bv. insectendoek, glazen of plastic kappen.

~handmatig vangen met behulp van bv, lege grapefruitschillen tussen de zaalingen te plaatsen. slakken zullen hieronder schuilen en dan kun je ze makkelijk verzamelen/vangen.

 

 

Je kunt makkelijk zelf mengsels maken tegen ongedierte/insecten. Bijvoorbeeld;

 

Rabarberblad (extract)

tegen luizen, rupsen en witte- en koolvlieg

Pluk  ruim 1 kilo rabarberblad en snijd dit in repen en kook ong. 20 minuten in ruim 2 liter water. Laat afkoelen en haal het door de zeef. Voeg 1 eetlepel zachte zeep toe en verdun 1 op 4 liter water, vernevelen op bewolkste dagen. 

 

Uien (gier)

tegen luizen, rupsen en preventief tegen schimmels

Bewaar het loof en de schillen van uien en laat ze drogen. Doe ongeveer 200 gram gedroogd uienloof/schillen in een emmer met ruim 10 liter water en laat ruim 1 week staan. Zeef het dan en voeg 2 eetlepels zachte zeep toe. Verdun 1 op 15 liter water. Venevelen bij bewolkt weer.

 

Kamille-extract

tegen luizen

Pluk een flinke hand vol verse kamille bloemen en laat deze enkele uren in wat lauw/warm water weken. Daarna zeven en een lepel zachte zeep toevoegen. Goed oplossen en dan onverdund vernevelen (ok onder de bladeren!). Bij bewolkt weer gebruiken, om bladverbranding te voorkomen.

 

Brandnetel (extract)

tegen luizen

Pluk een grote bos met verse brandnetelsen kook dit ongeveer 30 minuten in ruim water, laat dit 1 dag afkoelen en rusten. Dan zachte zeep toevoegen en goed mengen. Ook dit weer vernevelen!! 

© 2012 - 2024 Zaden en Zo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel